Ölçeklenebilirlik, esneklik, isteğe bağlı hizmetler ve maliyet etkinliği gibi özellikler sayesinde bulut yazılım ve platformlarının çeşitliliği son yıllarda patlama yaptı. E-posta, insan kaynakları, BT güvenliği ve veri depolamadan dosya paylaşımı ve CRM çözümlerine kadar, bulut üzerinden iş yapmak hızla yeni normal haline geliyor.
Peki ama bulut güvenliğinin durumu nedir? İş liderleri bulut ve gelişmekte olan teknolojiler hakkında ne düşünüyor? Şirketler verilerini, cihazlarını ve BT altyapılarını korumak için bulut güvenlik uygulamalarından yararlanıyor mu? Bu çözümleri uygularken ne gibi engellerle karşılaşıyorlar? Gelin birikte bakalım.
Bulut ve Bulut Güvenliği
Genel olarak, şirketlerin çoğunun (yüzde 57) bulutun güvenli olduğu söyleyebiliriz. Sadece BT/teknoloji sektörlerindeki şirketlere bakıldığında bu sayı önemli ölçüde artıyor: Bu katılımcıların yüzde 78’i buluta güveniyor.
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, daha fazla şirket bulut güvenliğinden de yararlanıyor: Ankete katılanların yüzde 53’ü şu anda bulut güvenlik uygulamaları kullanıyor. Buluta güvenme nedenleri sorulduğunda, “Bizim için işe yaradığı kanıtlandı” ve “Bulut uygulamalarımızda şifreleme teknolojisi kullanıyoruz” gibi yorumlar yapılıyor.
Bulut güvenliği yeni bir olgu değildir, ancak benimsenmesi son yıllarda artmıştır. Anket, şirketlerin yüzde 8’inin bulut güvenliğini beş yıl veya daha uzun süredir kullandığını ve yüzde 52’sinin bir ila iki yıldır bulut güvenlik yazılımından yararlandığını gösteriyor. BT/teknoloji (yüzde 78) ve inşaat alanlarındaki şirketler (yüzde 77) en yüksek benimseme oranını bildirmektedir. Buna karşılık, sağlık ve finansal hizmetler sektöründeki kuruluşların yüzde 41’i bulut güvenlik yazılımı kullanıyor.
Güvenlik Sistemlerinin Durumu ve Altın Fırsat
Ankete katılan şirket liderlerinin neredeyse tamamı – yüzde 95’i – yeni teknolojilerin benimsenmesini teşvik ediyor. Bu da bulut güvenliği ve Nesnelerin İnterneti gibi diğer gelişmekte olan teknolojiler için iyiye işaret.
İlginizi Çekebilir:İnovatif Hız Kontrol Cihazları ile Maksimum Verimlilik
İlginç olan bir diğer nokta da, ankete katılan şirketlerin yüzde 54’ünün mevcut güvenlik sistemlerinin iyileştirilmesi gerektiğini, yüzde 8’inin ise güvenlik sistemlerinin “büyük iyileştirmelere” ihtiyaç duyduğunu belirtmiş olmasıdır. Buna karşılık, yüzde 36’sı güvenlik sistemlerinin bulut güvenlik platformları gibi geleceğin teknolojileriyle entegre olmak için çok iyi durumda olduğunu söylüyor. Yüzde 2’lik bir kesim ise ihtiyaçlarından emin değil. Güvenlik yönetimi iyileştirmelerinin yakın olduğu bu gibi şirketler için bulutu düşünmek mantıklıdır.
Bu bilgi, güvenlik sağlayıcılarının çözümlerinin faydalarını daha etkili bir şekilde anlatmak için altın bir fırsata sahip olduğunu gösteriyor. Aslında, şirketlerin neredeyse yarısı – yüzde 45’i – bulut güvenliğini benimseme fikrine açık ve gelecekte güvenlik operasyonlarını buluta geçirmelerinin son derece muhtemel olduğunu söylüyor.
İşte şirketlerin güvenlik hedeflerine ulaşmalarını engellediğini söylediği ilk üç engel:
- Örgütsel/i̇dari̇ engeller
- Finansman sağlamak için kabul edilebilir bir yatırım getirisi sağlayamama
- Kurum için algılanan değer eksikliği
Bulut Güvenliği Endişeleri
Bulutun benimsenmesi yeni seviyelere ulaştıkça, bulutla ilgili güvenlik sorunları da ön plana çıkmaya başladı.
Ankete katılan şirketlerin yaklaşık yüzde 56’sı bilgisayar korsanlığı olasılığının büyük bir endişe kaynağı olduğunu söylerken, yüzde 18’i buluta güvenmediklerini belirtiyor. Anket, şirket algılarının alanlara göre farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Örneğin, inşaat ve ticaret sektöründekilerin yüzde 27’si bulut güvenliği konusunda herhangi bir endişeleri olmadığını söyledi.
Piyasaların endişelerini gidermek için bulut güvenliği sağlayıcılarının ve genel olarak güvenlik sağlayıcılarının ürünlerinin güvenliğini daha iyi anlatmaları, şifreleme, veri kaybını önleme gibi özellikleri zorunlu kılmaları ve siber güvenlik yeteneklerini güçlendirmeleri gerekiyor.