Ultrasonik Sensörler ve Uygulama Alanları

Ultrasonik sensör, ultrasonik ses dalgalarını kullanarak bir nesneye olan mesafeyi ölçen sensör çeşididir. Ultrasonik sensör, bir nesnenin yakınlığı hakkındaki bilgileri geri ileten ultrasonik darbeler göndermek ve almak için bir dönüştürücü kullanır. Ultrasonik sensörler, insan işitme aralığının üzerinde bir frekansta bir ses dalgası göndererek çalışır. Sensörün dönüştürücü, ultrasonik sesi almak ve göndermek için bir mikrofon görevi görür. Ultrasonik sensörler, bir darbe göndermek ve yankıyı almak için tek bir dönüştürücü kullanır. Sensör, ultrasonik darbenin gönderilmesi ve alınması arasındaki zaman aralıklarını ölçerek hedefe olan mesafeyi belirler.

Neden Ultrasonik Sensörler?

Her algılama teknolojisi, belirli alanlarda güvenilir bir şekilde çalışmasına olanak tanıyan kendine özgü özelliklere sahiptir. Kirli ortamlarda, bir fotoelektrik sensörün ışık huzmesi, kapalı bir mercek veya reflektör nedeniyle alıcıya dönmeyebilir. Bununla birlikte, ultrasonik sensörler kirli ve tozlu ortamlarda tercih edilirler, çünkü ses dalgaları havada yüzen veya algılama yüzeyine yapışan toz parçacıklarından etkilenmez. Ultrasonik sensörler bu nedenle başta endüstriyel tesisler olmak üzere birçok alanda tercih edilirler.Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir uygulamada birden fazla sensör kullanırken, bunları parazit veya başka herhangi bir parazit gibi sorunları önlemenizi sağlayacak şekilde devreye almak önemlidir.

Telemecanique Sensors Ultrasonik sensör kataloğu

Son yıllarda ultrasonik sensörler o kadar yaygın olarak kullanılmaktadır; sıvı seviyesi algılamada, drone uygulamalarında veya otomotiv endüstrisinde dahi yaygın bir şekilde kullanılır.

Ultrasonik Sensörleri aşağıdaki uygulama çeşitlerinin hepsinde güvenle kullanılanabilir.

  • Varlık algılama
  • Seviye algılama
  • Durum algılama
  • Mesafe algılama

Ultrasonik Sensörlerin Gövde ve Muhafaza Yapısı

Ultrasonik sensörlerde gövde ve muhafaza yapısı birçok farklı şekil, boyut ve malzemeye sahiptir. Doğru olanı seçmek, uygulamaya ve ortama bağlıdır. Silindirik bir muhafaza çoğu zaman kolay bir montaj imkanı sağlar. Bu noktada özellikle sensörün monte edileceği alan önemlidir. Dar alanlar için özel açıda ürünler tercih edilebilir. En yaygın muhafaza malzemeleri plastik ve metaldir. Uygulamanız zorlu koşullarda çalışacak dayanıklı bir sensör gerektiriyorsa, metal bir muhafaza tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde, maliyetleri düşürmek için plastik bir muhafaza iyi bir çözüm olacaktır.

Telemecanique Sensors XX Ultrasonik Sensörler 

Telemecanique sensors nesnenin şekli, dokusu, rengi veya şeffaflığından bağımsız olarak temassız, güvenilir ve yüksek performanslı bir algılama yapar. En zorlu endüstriyel ortamlara bile dayanabilen XX Ultrasonik Sensörler, yansıma, refleks ve karşılıklı modlarında çalışır. Arttırılmış algılama mesafesinin yanı sıra uygulamaya özel konnektör ve kablolama opsiyonları içerir. Tek bir düğme ile (öğretme modu) ön ve arka planı ayarlayarak verimli algılama alan belirlenir.

Elektromanyetik parazitlere karşı yüksek dayanıklılık

XX Ultrasonik Sensörler mobil araçlar için E2 onaylıdır. Bu, en zorlu uygulamalarda bile elektromanyetik parazitlere karşı daha yüksek dayanım sağlar.

Küçük hedeflerin ve kavisli yüzeylerin tespiti

Güçlü bir dönüştürücü ve üstün elektronik tasarım, küçük nesnelerin algılanmasını kolaylaştırmıştır. XX Ultrasonik Sensörlerin yüksek hassasiyet seviyesi,  zayıf yansıtıcı ve kavisli yüzeyi tespit etmelerini sağlar.

Geniş bir kapsama alanı üzerinde algılama

Geçmişte, çok adetli ultrasonik sensörlere sahip geniş bir alandaki nesneleri tespit etme girişimleri, sensör sinyallerinin birbirine karışması nedeniyle başarısız oluyordu. XX Ultrasonik Sensörlerin ‘senkronizasyon’ özelliği, sensörler birbirine daha yakın monte edilmiş olsalar bile,  çapraz haberleşme riski olmadan, nesneleri büyük bir alanda güvenilir bir şekilde algılanmasını sağlar.