Endüstriyel otomasyon uygulamalarında sıklıkla tercih edilen slim röle, izolasyon ve aynı zamanda sinyallerin yükselmesini sağlamaktadır. Akım seviyelerini dengede tutmak kontrollü akım sağlamak, akımı uygun yolla harekete geçirmek ve buna benzer birçok uygulamada tercih edilirler. Aynı zamanda bünyesinde bulunduğu sensör sistemleri sayesinde özellikle elektrik panolarında olumlu yönde kazanç sağlamaktadır. İzolasyon açısından da sıklıkla tercih edilen bu sistemler birçok alanda kullanılmaktadır. Slim röleler ayrıca devrenin herhangi bir kısa devre yapmasını ve elektriksel açıdan zarar görmesini engellemektedir.
Slim Rölenin Özellikleri Nelerdir?
Elektronik cihazların kullanımının artması ile endüstriyel otomasyon ekipmanlarının güvenilirliğinin önemi artmaktadır. Modern röleler çok çeşitli görevleri yerine getirir. Amaçları, proses çevre birimleri ile üst düzey merkezi kontrol sistemleri arasında sinyal alışverişini sağlamaktır. Slim röle (PLC röle), modern sistem konseptinin gereksinimlerini karşılamak için iyi bir çözümdür.
PLC’ler, günümüz otomasyon sistemlerinin ana bileşenlerinden biridir. PLC’ler sensörleri ve aktüatörleri süreçlere bağlar. Ancak PLC‘ler endüstriyel ortamdan tamamen izole değildir. Bu nedenle, aşırı gerilim darbeleri ve geçici akımlar çalışma fonksiyonlarını etkileyebilir. Ayrıca uygulama alanları genellikle 24 VDC / 100 mA ile sınırlıdır.
Bu nedenle, uygulama voltajını ve/veya akımını uyarlamak ve PLC’ye doğru elektriksel izolasyon sağlamak için bir arayüz cihazı kullanılması tavsiye edilir.
Bu işlem slim röleler (PLC röleler) sayesinde mümkündür. İnce röleler, girişler ve çıkışlar arasında voltaj, akım ve yüksek izolasyon konusunda geniş uyumluluk sağlar.
PLC’lerin çıkışı ile kontaktör girişi arasında slim röleler kullanılmaktadır. Elektriksel izolasyon sağlarlar ve sinyal seviyesini arttırırlar.
Şu soruyu sorduğunu duyabiliyorum:
“Ya slim röle kullanılmazsa? Kontaktör doğrudan PLC çıkışından kontrol edilse sorun olmaz mı?
Bu soruya şu şekilde cevap verebiliriz:
PLC’nin çıkış gücü kontaktör bobinini istenilen seviyede enerjilendirmek ve kontaktör kontaklarını aktif hale getirmek için yeterli değildir. Bunun için PLC ile kontaktör arasında ince bir röle kullanılır. İlk adımda slim rölenin bobini enerjilenir ve kontağı PLC çıkışından değiştirilir. Daha sonra kontaktör bobini slim röle kontağına bağlanır. Böylece kontaktör bobini enerjilenir ve kontaktörün kontakları kapatılır.
Peki PLC gücünün kontaktörün kontaklarını doğrudan değiştiremeyeceğini nereden biliyoruz?
Cevap için kontaktör bobini ve ince röle bobininin güç tüketim değerlerine bakmamız gerekiyor. 24VDC kontaktörün bobin güç tüketimi 3…4 W iken 24 VDC PLC rölenin bobin tüketimi 0,17 – 0,30 W yani neredeyse 10’da bir. Bu nedenle slim rölenin bobin gücü PLC ile anahtarlanacak kadar yeterlidir. Böylece sinyal seviyesi kademeli olarak arttırılır. Yani sahada yüksek güçlü bir motor, düşük güçlü bir PLC tarafından bu şekilde kontrol edilir. İnce röle, küçük bir PLC’nin büyük bir motoru kontrol etmesini sağlar.
Slim Rölelerin Avantajları
- Boyutları normal geçmeli rölelere göre oldukça incedir.
- Modüler bir tasarıma sahiptir.
- Panolarda az yer kaplar.
- Bobinlere AC ve DC ile enerji verilebilir.
- Plug-in röleler gibi 3 veya 4 kontak çıkışları yoktur.
- LED göstergeleri var.
Örnek Uygulamalar
- Bina otomasyon sistemleri
- DCS ve PLC sistemleri
- Her türlü endüstriyel elektrik panolarında
- Motorların ve otomasyonun olduğu her yerde