Mesafe Ölçüm Sensörü

Mesafe ölçüm sensörü, herhangi bir fiziksel temasa gerek duyulmaksızın bir nesnenin yakınlığını belirlemede kullanılan araçlardır. Mesafe sensörlerinin çalışma biçimleri ise ilişkilendirme mantığı biçimindedir. Yakınlık sensörleri ve mesafe sensörleri birbirinden farklı terimler olsa da kullanım amaçları aynıdır. Yaygın olarak kullanılan mesafe sensörü ultrasonik sensörlerdir ve ultrasonik dalgalar yayarak çalışırlar.

İlginizi Çekebilir: IO-Link Nedir?

Mesafe Sensörü Nasıl Çalışır?

Ultrasonik sensörlerle ilişkilendirilmek suretiyle, bir sinyal çıkışı aracılığı ile çalışır. Teknoloji gelişimine bağlı olarak; IR, ultrasonik dalgalar, led ve benzeri araçlar kullanır. Sinyallerin geri dönmesinin ardından değişim ölçülür. Değişim ölçüsü ise; sinyalin geri dönmesi sırasında gereken süreye esnasındaki dönüş sinyalinin yoğunluk birimini ifade eder. Yakınlık sensörü ile yaygın olarak ilişkilendirilebilirler. Her iki sensörün işlevi de kolaylıkla yanlış anlamaya müsaittir. Fark açısından karşılaştırma yapacak olursak;

Directindustry

Mesafe Sensörü Türleri Nelerdir?

Kendi algılama teknolojisine göre her biri farklı işleve sahip olan piyasada çeşitli ölçüm sensörleri bulunur. Bunlara kısaca bakacak olursak;

Ultrasonik Sensör: en yaygın kullanılan mesafe ölçüm sensörü ultrasonik sensördür. Sonar sensör adı da verilir. Yüksek frekanslıdır. Ultrasonik dalgalar aracılığı ile nesnelerle ilişki kurar.

Ultrasonik Mesafe Sensör Nasıl Çalışır?

Hedef nesneye doğru ses dalgalarının yüksek frekansla iletilmesi biçiminde dalga yarar. Ses dalgalarını hedef nesnenin anlaması sonucunda ise ses dalgaları mesafe ölçüm sensörü bölgesine geri dönüş sağlar. Bu geri dönüşün ardından sinyal ultrasonik sensöre tekrar yansıtılır. Burada ses dalgaları; geri dönüş için kullanılan zaman aralığını mesafe ölçümü olarak kabul eder.

Ultrasonik Mesafe Sensörü Ne İçin Kullanılır?

Sensölerin nasıl çalıştığının mantığını kavramak önemlidir. Çalışma mantıklarının bilinmesi ile doğru alanlar için doğru uygulama mantığı geliştirilir. Bu mantığı kavramanın ardından ne için kullanıldıklarına da bakmak gerekir.

Ultrasonik Mesafe Sensörlerinin Dezavantajları

Sınırlı bir algılama aralığına sahiptir. Yavaş yenileme hızı ve düşük çözünürlük nedeniyle hızla hareket eden hedef tespitine çok uygun özellikte değildir. Aşırı yüzeylere ve dokulara sahip nesnelerin mesafesi ölçümü için de uygun değildir. Ultrasonik sensör kullanımı için gelişmiş versiyonların kullanılması daha avantajlı bir seçimdir.