Makineden Makineye (M2M) teknolojisi, ağa bağlı cihazların insanların manuel yardımı olmadan bilgi alışverişinde bulunmasına ve eylemler gerçekleştirmesine izin veren herhangi bir teknolojiyi tanımlamak için kullanılabilecek geniş bir kavramdır. M2M teknolojisi ilk olarak endüstriyel uygulamalarda benimsendi ve daha sonra sağlık, enerji, lojistik, gıda ve daha birçok alanda uygulama alanı buldu.
M2M teknolojisi aynı zamanda Nesnelerin İnterneti’nin de temelidir.
Makineden Makineye: M2M İletişimi Nedir?
M2M’nin kökleri, bu konsepte dayalı teknolojilerin ve hizmetlerin ekipman verilerini uzaktan yönetmeye ve kontrol etmeye yardımcı olduğu imalat endüstrisinde sağlam bir şekilde yerleşmiştir.
Kısaltmanın kökenleri çok net olmasa da, makineden makineye iletişimin ilk kullanımı, arayan kimliğini bize gösteren telefon hatları ilgili teknolojiyi icat eden ve patentini alan Theodore Paraskevakos’a atfedilir.
M2M teknolojisinin temel amacı, sensör verilerine erişmek ve bunları bir ağa iletmektir.
Bir M2M sisteminin temel bileşenleri arasında sensörler, RFID, hücresel veya Wi-Fi iletişim bağlantısı ve bir ağ cihazının verileri yorumlamasına ve karar vermesine yardımcı olmak için programlanmış bilgi işlem yazılımı bulunur. Bu M2M uygulamaları, önceden programlanmış otomatik eylemleri tetikleyebilen verileri çevirir.
Ekipman ve sistemleri uzaktan izleyebilmenin yanı sıra, M2M’in temel faydaları şunları içerir:
- Ekipman bakımını ve arıza süresini en aza indirerek maliyetleri azaltabilirsiniz.
- İnsan faktörünü ortadan kaldırarak olası hataları ortadan kaldırırken, işçilik maliyetlerini azaltabilirsiniz.
- Ekipmanı arızalanmadan önce ve yalnızca gerektiğinde proaktif olarak izleyerek daha iyi müşteri hizmeti sunabilirsiniz.
M2M ve Nesnelerin İnterneti
Makineden Makineye (M2M) kavramını anlamanın yollarından biri, Nesnelerin İnterneti’nden (IoT) nasıl farklı olduğunu anlamaktır. Her iki terim de bağlı cihazların iletişimini ifade eder, ancak M2M sistemleri genellikle yalıtılmış, bağımsız ağ ekipmanıdır. Nesnelerin İnterneti, M2M’yi bir sonraki düzeye taşır ve ayrı sistemleri birbirine bağlı büyük bir ekosistemde bir araya getirir.
Örnek M2M Uygulamaları
Uzaktan izleme
Makineden makineye iletişim genellikle uzaktan izleme için kullanılır. Örneğin, ürünlere yakıt ikmali yaparken, bir otomat, bir ürün az yüklendiğinde yeniden şarj etmek için distribütörün ağına veya makinesine bir mesaj gönderebilir.
Depo Yönetimi ve Tedarik Zinciri
Bir izleyici ve varlık takibi kolaylaştırıcısı olan M2M, depo yönetimi ve tedarik zinciri yönetiminde hayati öneme sahiptir.
Enerji
Kamu hizmetleri genellikle sadece petrol ve gaz gibi enerji toplamak için değil, aynı zamanda akıllı sayaçların kullanımı yoluyla müşterilere fatura kesmek ve işyerlerindeki basınç, sıcaklık ve durum ekipmanı gibi faktörleri tespit etmek için M2M cihazlarına ve uygulamalarına güvenir.
Tıbbi Uygulamalar
M2M cihazları, hastaların hayati istatistiklerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesine, gerektiğinde ilaç verilmesine veya sağlık varlıklarının izlenmesine izin verebilir.
Mülk güvenliği
M2M iletişimi, her tür işletmede envanterin izlenmesi ve düzenlenmesinde de önemlidir. Stoktaki ürün sayısına ilişkin tüm veriler bilgisayar sistemlerinde saklandığından, hırsızlık ve diğer yasa dışı uygulamalar için azaltılmış bir kapsam vardır.
M2M ayrıca uzaktan kontrol, robotik, trafik kontrolü, güvenlik, lojistik ve filo ve otomotiv yönetiminin önemli bir yönüdür.