Enerji otomasyonu, bir tesis içerisindeki enerjinin tüketimini, elektrik enerjisini kullanan elektroniklerin yönetiminin verimli bir şekilde sağlanmasını amaç edinmektedir. Bunun yanında enerji otomasyonu sayesinde enerji kayıpları ve riskleri en aza indirilmeye çalışılır. Enerji otomasyonlarının amaçları;
İlginizi Çekebilir: Modbus Nedir?
Enerji otomasyonu, bir tesis içerisindeki enerjinin tüketimini, elektrik enerjisini kullanan sistemlerin yönetiminin verimli bir şekilde sağlanmasını amaç edinmektedir. Bunun yanında enerji kayıplarını ve risklerini en aza indirmek amacı ile çalışmalar yürütmektedir. Enerji otomasyonlarının amaçları;
-Meydana gelen arızaların anında tespitinin sağlanması ve hızlı bir şekilde müdahale edilmesini sağlamak,
-Enerji tüketim noktalarının tespitini sağlayıp enerji tasarruflarını sağlamak,
-Enerjinin sürekliliğini ve raporlanmasını sağlamak,
-Enerjinin maliyetinin hesaplanmasını sağlamak şeklindedir.
Enerji Otomasyonunun Avantajları;
Enerji otomasyonu sayesinde enerjinin tasarruflu bir şekilde kullanılmasını sağlamak mümkündür. Enerji otomasyonu ile verimsizliğe yol açabilecek sistem ekipmanları düzenli bir şekilde izlenir. Bunun neticesinde herhangi bir arıza meydana geldiğinde hızlı bir şekilde müdahale etmek mümkün olmaktadır.
Enerji otomasyonu ile enerji parametreleri izlenmektedir. Böylece enerji sarfiyatlarının da önüne geçilmiş olmaktadır. Bu sistem ile tesislerde tasarruflu bir şekilde çalışmak mümkün olmaktadır.
Enerji Otomasyonu Ne İşe Yarar?
-Enerji otomasyonu sayesinde iş gücü maliyetinin azaltılması sağlanmaktadır.
-Bölümlerde enerji tüketimi tespit edilmektedir.
-Enerji trendlerinin belirlenmesi amacı ile bir takım çalışmalar yapılmaktadır.
-Enerjinin en fazla nerelerde kullanıldığı izlenir ve bunların raporlamaları yapılır.
-Enerji tüketiminin artması ile sorun olan kısımların kolay bir şekilde tespit edilmesi sağlanmaktadır.
-Enerjinin daha kaliteli olması için iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır.
-Enerji otomasyonu ile yalnızca elektrik enerjisi ile ilgili çalışmalar yapılmaz. Bunun yanında sıcaklık, su, doğalgaz, basınç, hava kaçakları, buhar gibi enerji türleri ile ilgili de otomasyonlar yapmak mümkündür.
Günümüzde endüstriyel alanlarda yalnızca elektrik enerjisi her alanda kullanılır. Bu sebeple enerjinin her alanda akıllı kullanılması ve enerji tasarrufunun sağlanması son derece önemlidir.
Enerji Otomasyonu Sistemi Nasıl Çalışır?
Enerji otomasyonunun 3 temel bölümü bulunur. Bunlar;
-Kontrol-Kumanda Sistemi
-Komut Gönderme, İzleme Sistemleri
-Saha Kontrol Ekipmanları
Kontrol senaryolarının oluşumu için çoğunlukla PLC kullanılmaktadır. Öncelikle sahada yer alan kontrol elemanları sinyallerin toplanmasını sağlamaktadır. Ardından ise yüklü olan programa komut gönderme işlemi gerçekleştirilmektedir. Bu sistem özellikle büyük ve orta ölçekli olan işletmelerde ihtiyaç duyulan bir sistemdir.
Komut Gönderme ve İzleme sistemleri, kontrol ve kumanda sisteminde yer alan ve tüm noktaların izlendiği bilgisayarlardan gerçekleşmektedir. Buradaki program ile PLC beraber çalışmaktadır. Bilgisayar veya SCADA’nın devre dışı olması halinde enerji otomasyonunda herhangi bir problem oluşmaz. Ancak bu durumda haberleşmenin sağlanması mümkün olmaz. Bu nedenle de bilgisayarlarda alarm kaydı yapılmaz.
Saha kontrol ekipmanları motorlu şalterler ile kompakt şalterlerden oluşmaktadır.Motorlu şalterler genellikle, tesislerde elektrik üretilen alanların çıkış bölgelerine ve enerji üretilen alanların giriş kısmına kurulmaktadır. Ardından da enerji otomasyonuna entegrasyon işlemi gerçekleştirilmektedir. Ardından da enerji otomasyonuna entegre işlemi gerçekleştirilmektedir.
Kompakt şalterler ise yüksek akımların sınırlanmasını sağlar. Böylece kısa devre akımı oluşması halinde bu akımın bastırılmasını sağlamaktadır. Bunun sonucunda da kısa devreler nedeni ile sistemde meydana gelecek yıpranmaların önüne geçilmiş olmaktadır. Kompakt şalterler bu şekilde sistemin korunmasını sağlamaktadır.
SCADA sistemleri yüksek verim sağlamaları, iletişim kolaylığı, kullanımının kolay olması, düşük maliyetli olması sebebi ile tercih edilmektedir.