Günümüzde akıllı operasyonlar, hayatımızın bir parçası haline geldi. E-posta yazarken sistem, sıkça kullandığımız ifadeleri öneriyor; çevremizdeki insanlarla sohbet ederken ise önceki davranışlarımıza dayalı otomatik tamamlama önerileri alıyoruz. Tüm bunlar, teknolojiye uygulanan akıllılığın bir parçasıdır. Alışık olduğumuz bu faaliyetler, Akıllı Operasyonlar teknolojisinin hayatı ve işi nasıl geliştirebileceğinin sadece bir örneğidir. Bu yazıda, endüstrideki geleceğin, üretim sürecinin her aşamasında akıllı operasyonları uygulayarak büyük bir gelişme potansiyeline sahip olduğunu anlatacağız. Bu teknolojinin ne olduğunu ve şirketinizde nasıl uygulanabileceğini size aktaracağız.
Akıllı Operasyonlar Nedir?
Akıllı Operasyonlar, bağlantı ve otomatikleştirilmiş zeka kullanarak daha iyi bilgiler ve öngörülebilirlik sağlayarak operasyonların mümkün olduğunca otonom olarak gerçekleştirilmesini sağlayan geniş kapsamlı bir kavramdır. Bu, çalışanların daha büyük insan yetenekleri gerektiren diğer tür işleri yapabilmesini sağlayarak inovasyonu ve yaratıcılığı teşvik eder.
Bilgi teknolojisi (BT) ile akıllı operasyonların, sensörlerin, işlemcilerin ve gelişmiş yazılımın entegrasyonu, yapay zeka gibi teknolojilerin gerçek bir bütünleşmesini gerektirir. Tüm bunların birleşimi, geleneksel süreçleri akıllı hale getirme potansiyeline sahiptir ve endüstriyel sektörü devrim niteliğinde değiştirebilir.
Endüstriyel şirketler sürekli değişimle karşı karşıya kalıyor, bu nedenle rekabet avantajı elde etmek için geleneksel yaklaşımı terk etmek ve verimlilik arayışında dijitalleşme süreçlerini yönlendirmek gerekiyor. İş Zekası’na doğru ilerlemek, karar alma sürecini iyileştirmenin yoludur.
Akıllı Operasyonların Özellikleri Nelerdir?
Akıllı operasyonların beş özelliğini tanımlayabiliriz:
Bağlantı ve dijitalleşme
Sanal veri deposu, herhangi bir sektördeki herhangi bir şirket için bir hazine gibidir. Doğru yerde sağlam analitik, anlamlı bilgiler sağlayabilir. Bağlı cihazlar, sorunsuz veri alışverişi için bir geçit görevi görür ve daha fazla etkileşim ve işbirliği için bir olanak sağlar. Bu şekilde, benzeri görülmemiş bilgiler elde edilir ve kararlar ve çözümler konusunda büyük bir iyileştirme potansiyeli ortaya çıkar.
Analitik yetenekler
Akıllı Operasyon teknolojisi, Büyük Veri analitiği ve makine öğrenimi kullanır. Makineler “kendi kendine öğrenme” yeteneğine sahip olurlar. Veri, “makine-makine” (M2M) etkileşimleri aracılığıyla toplanır ve herhangi bir iletişim kanalıyla veri depolarını zenginleştirir.
Doğru yerde uygulanan analitik, verideki desenleri tanımlayabilir ve anlamlı yorumlar sağlayabilir. Açıklayıcı, öngörücü ve tahmin edici analitik, müşteri davranışlarını analiz etmeye, talepleri tahmin etmeye ve potansiyel arızaları önlemeye yardımcı olabilir.
Gerçek zamanlı veri
Gerçek zamanlı veri, tüm iş süreçlerinden gecikmeleri kaldırır. Olaylar gerçekleştiği anda yakalanır, düzensizlikleri çözmeye veya hataları daha hızlı düzeltmeye yardımcı olur.
Akıllı süreçler
Akıllı Operasyon uygulaması, mevcut standartların ötesinde otomasyon kullanır, buna bilişsel hesaplama denir. Bu, yazılım robot tabanlı RPA veya yapay zeka kullanır. İnsan gibi düşünme ve inceleme yetenekleri, tam otonomi ve minimal insan müdahalesi ile çalışmaya yardımcı olur.
Veri güvenliği
Akıllı Operasyonlarda üretilen veri, gelişmiş şifreleme kullanır, bu da veri gizliliğini sağlar ve bilgi sızıntısının oluşmasını engeller.
Akıllı Operasyonlar Endüstriyel Bir Şirkete Neler Kazandırır?
Akıllı Operasyonların endüstriyel sektöre getirdiği rekabet avantajı, organizasyonun tümünde operasyonel verimlilik sağlamasıdır. Bu teknolojinin uygulanması, üretim zincirinde en iyi uygulamaların benimsenmesini sağlar, böylece organizasyonel operasyonel çeviklik sağlanır. Atık ve maliyetler büyük ölçüde azaltılabilir ve toplam süreç kontrolü sayesinde teslim süreleri azalır. Organizasyonlar daha gelişmiş Ar-Ge çalışmaları yapabilir, tekrarlayan görevleri ve süreçleri otomatikleştirebilir ve çalışanlara yenilikleri keşfetme imkanı sunabilir. Genel olarak, akıllı operasyonlar şirketlere tüm değer zincirinin daha net ve daha kontrollü bir görünümünü sunar, böylece doğru verilere dayalı daha güvenli kararlar alınmasına yardımcı olur.
İlginizi Çekebilir:Yapay Zeka Üretim Verimliliğini Nasıl Arttırabilir?